Mange har hørt om lån med sikkerhet, som går ut på at banken gir en et lån samtidig som de stiller med sikkerhet i eiendom, båt eller bil. Skulle man ikke greie å betjene lånet, kan banken kreve tvangssalg av eiendelene ens for å få det man skylder. Det finnes imidlertid også lån uten sikkerhet, som innebærer at man kan låne penger selv om man ikke har verdifulle eiendeler som bolig, hytte eller tomt.
Dette kan være praktisk for de som ikke har kommet seg ut på boligmarkedet enda, og som trenger økonomisk hjelp relativt raskt. Et eksempel på et lån uten sikkerhet, er forbrukslån. Disse lånene er ikke noe man bør søke om med mindre det er en nødssituasjon, da renten er forholdsvis høy. Likevel er det svært mange nordmenn som har forbrukslån, ifølge NRK. I denne guiden lærer man mer om hva man bør tenke over før man søker om forbrukslån!
Vær obs på renten
Før man søker om et forbrukslån eller låner penger på kreditt, er det viktig å tenke over renten og andre lånevilkår som nedbetalingstid. Ofte har man mulighet til å velge nedbetalingstid selv, innenfor visse rammer. Typisk kan man velge å betale ned gjelden på alt fra én måned til fem år. Det kan kanskje virke fristende å betale ned over fem år, da de månedlige kostnadene da reduseres og lånet blir «lettere» å betjene,
Husk imidlertid på at totalkostnadene for lånet blir langt høyere ved lang nedbetalingstid. Dette fordi at det hver måned løper renter på lånet, og disse er en stor del av det du betaler. Vær alltid obs på renten, da denne i enkelte tilfeller kan være på mer enn 100 % (!). Søk gjerne lån i flere banker, for å få oversikt over de beste lånetilbudene. Renten bør alltid være så lav som mulig.
Ikke gå i luksusfellen!
Innimellom kan det å ta opp forbrukslån være et greit alternativ dersom økonomien er trang en liten periode. Kanskje man opplever at viktige ting som oppvaskmaskin eller varmtvannstank slutter å virke, og trenger hjelp til å finansiere dette. Å ta opp forbrukslån kan også være smart hvis det er for å refinansiere mange dyre smålån. Det som ikke er fullt så lurt, er å bruke pengene på luksus og shopping. Ifølge TV2 shopper mange på kreditt på «Black Friday».
Selv om et par nye sko eller en deilig ferie frister aldri så mye, bør man tenke seg godt om før man tar opp et forbrukslån. Dersom man begynner å henge etter med nedbetaling av lånet, er det fort gjort at lånet plutselig blir umulig å betjene. Plutselig sitter man med skjegget i postkassen, inkassovarsler og dårlig økonomi. Bruk derfor kun forbrukslån i tilfeller der det er nødvendig, og pass på at nedbetalingsplanen er realistisk å følge.
Gjør research
Før man søker om forbrukslån, bør man være sikker på at man takker ja til det beste lånet som er mulig å få. Husk at den renten som banken reklamerer for ofte er den laveste renten som tilbys. Hvilken rente man faktisk får, vil avhenge av både alder, betjeningsevne og eventuelle betalingsanmerkninger. Anser banken at man har middels til dårlig betalingsevne, øker ironisk nok renten. Pass derfor på at renten ikke er for høy.
Det kan være lurt å sende inn en lånesøknad til flere banker om man er på jakt etter et lån uten sikkerhet. Husk at man ikke er forpliktet til å takke ja til lån man søker på, så sjekk hvilke tilbud som gis av de ulike aktørene, og sammenlign. Det finnes også praktiske nettsider som hjelper forbrukerne å sammenligne de billigste forbrukslånene basert på ønsket lånebeløp. Man kan spare mange tusen kroner på å velge riktig!
Noen fordeler med forbrukslån
Det er mye man skal være obs på når det er snakk om lån uten sikkerhet. Denne type lån kan imidlertid være veldig praktiske også. Dette gjelder spesielt når man ikke har andre muligheter til å finansiere noe viktig som haster. Dersom man har en god betalingsplan på lånet, trenger det ikke nødvendigvis å koste så mye heller. Innimellom er det rentefritt hvis man betaler tilbake inneværende eller påfølgende måned. Veldig praktisk!
En annen fordel med forbrukslån, er muligheten til å betale ned mindre lån med høy rente. Mange små lån kan fort bli dyrt, og med et større forbrukslån som innfrir disse lånene, kan man spare mye penger hver måned. Man får også mye frihet med lån uten sikkerhet, da man som regel kan bruke pengene på det man selv ønsker. Her gjelder det imidlertid å tenke smart, og ikke slå seg løs på netthandel.
Konklusjon
- Lån som gis uten sikkerhet i eiendeler
- Praktisk om man ikke eier bolig
- Frihet til å bruke pengene fritt
- Mange fallgruver – pass på høy rente og nedbetalingstid
Det å ta opp et lån uten sikkerhet er i mange tilfeller en praktisk løsning for mange, spesielt om man trenger en økonomisk buffer i en periode med dårlig økonomi. Forbrukslån kan også være nyttige om man skal refinansiere dyre smålån. Her kan man potensielt spare mange tusenlapper hver måned. Pass imidlertid på høy rente, og sørg for å betale lånet ned til avtalt tid. Man bør finne de beste tilbudene før man takker ja!